Historien om Valdbygaard
Valdbygaard blev oprettet som hovedgård i 1774, da Staten solgte Antvorskov Ryttergods ved auktion. Køberen blev J.M.H. Castenschiold, den senere ejer af Borreby. Han købte hele ejendommen for 65.000 rigsdaler, som dengang var 7 landsbyer med 9000 tønder land. Han nedlagde landsbyen Store Valdby og deraf kom navnet Valdbygaard. J.M.H. Castenschiold solgte i 1776 godset videre til sin bror Jørgen Frederik Castenschiold, som købte ejendommen for 100.000 rigsdaler. I 1805 solgte han hele Valdbygaard til amtsmanden over Sorø Amt P.C. Stemann for 340.000 rigsdaler.
Valdbygaard staves med d, hvilket kan undre, når adressen er Valbygårdsvej. Tidligere har man også skrevet Waldbyegaard. Det svarede til den måde, man i 1688 stavede til landsbyen Store Waldbye. Forleddet vald har ikke noget at gøre med det tyske wald, skov. Det kommer af det gammeldanske wall, der betyder slette eller græsgang.
I Sverige findes ordet som udsagnsord, man ”valler” køerne, lader dem græsse. Hovedbygningen er bygget af arkitekten Laurits Albert Winstrup.
Familien Bech
Den 1. generation af Bech'er var A.W. Bech. Han lavede store forandringer på ejendommen, han opførte et teglværk, hvor han lavede dræn til markerne og tegl til den nye hovedbygning, som blev bygget i 1853-55. Den gamle hovedbygning var nedslidt og i dårlig stand.
A.W. Bech anskaffede i 1852 den første mejemaskine i Danmark, som den dag i dag kan ses på Gammel Estrup Landbrugsmuseum, det er den ældste bevarede mejemaskine i verden. I 1855 købte A.W. Bech Brorupgård, som var på 470 tønder land.
Brorup brændte ved et lynnedslag og da den daværende ejer følte sig for gammel til at bygge det op igen, solgte han det til A.W. Bech. Brorup var stadig arvefæste under Sorø Akademi og derfor måtte A.W. Bech betale 600 tønder korn i afgifter foruden skatter.
I 1856 begyndte han at opføre en helt ny gård, som lå midt på marken.
Den 2. generation af slægten J.P. Bech, som ejede godset i årerne 1877 til 1909, byggede en helt ny avlsgård på Valdbygaard.
Den 3. generation var A.W. Bech. Han var uddannet cand.mag. og gennem mange år for-mand for Sorø Amts Landøkonomiske Selskab, Slagelse Sparekasse og Den Suhrske Stiftelse. Han døde i 1940. Hans hustru, Onse f. Pontop-pidan, boede i hovedbygningen indtil 1952.
Den 4. generation J.P. Bech blev ejer af godset i 1940, og han boede på Brorup hele sit liv til sin død i 1979. J.P. Bech drev et meget moderne landbrug og var en af de første i landet til at anskaffe sig en mejetæresker - lige efter 2. verdenskrig.
Den 5. generation A.W. Bech overtog Valdbygaard og Brorup i 1972, dog var Langebjerggård ikke med, da Christian Andersen forpagtede gården til 1990 hvor alle 3 gårde igen blev samlet og er blevet drevet sammen lige siden. I 1991 overtog A.W. Bech Valdbygaard skov. A.W. Bech og hustru, Elisabeth, født Krag-Juel-Vind-Frijs, renoverede i 1998 hovedbygningen som havde stået tom siden 1952.
Den 6. generation J.P.Bech overtog i 2017 efter A.W.Bech, gift med Anne Adane Bech, født Löchte-Larsen.
Historiske fund på ejendommen
Som afbildet til venstre, ses to stenøkser som Kammerherre A.W. Bech fandt ved markarbejde i foråret 2008.
De to stenøkser blev fundet ved Hovgærdet ret syd for Hovvej 12.(Langehuset).
Gennem tiderne er adskillige stenøkser og flintredskaber fundet - se flere billeder nederst på siden.
To langdysser og flere gravhøje fortæller om stor aktivitet i området for mange tusinde år siden, hvor Tude Å sikkert har været brugt som færdselsåre. Hovedgården er opført efter den nedlagte landsby Store Valby ca. år 1775. I årene efter 2. verdenskrig blev landsbyen udgravet af professor Axel Stensberg. Man kan se enkelte grundsten fra en af gårdene.
I Valdbygaard skov er der to meget store fritliggende stendysser, som er godt bevaret.
Nedenfor er der afbildet historiske fund på ejendommen.